Anne van den Dool

De jonge en super talentvolle schrijver, stelt zich voor

Anne van den Dool is pas 20 jaar en won vorig jaar de Volkskrant Verhalenwedstrijd. Het balletje is snel gaan rollen en dit voorjaar komt haar eerste roman uit: Achterland. Tijdens Boekids geeft zij een workshop ‘Hoe maak je een boekpersonage van iemand uit je omgeving?’ Maar eerst stelt ze zich voor..

1) Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Anne, 20 jaar, en ik studeer Film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Ik schrijf al verhalen en gedichten zo lang ik me kan herinneren. In groep 8 heb ik voor het eerst meegedaan aan een gedichtenwedstrijd. Ik was zo verrast dat ik toen meteen won; het was de eerste keer dat ik van andere mensen hoorde dat wat ik schreef goed was. Gaaf! Daarvoor schreef ik vooral voor mezelf, want ja, ik zat nog maar op de basisschool. In 2013 heb ik de Volkskrant Verhalenwedstrijd gewonnen en zo is het balletje echt gaan rollen. Als je wat opstuurt naar een uitgeverij is de kans zo klein dat je werk wordt uitgegeven, maar ik heb het toch geprobeerd. In het voorjaar van dit jaar zal mijn eerste roman uitkomen: Achterland.

 

 

2) Wat is je favoriete kinderboek?

Vroeger las ik heel graag het boek: Tien torens diep, van Jacques Vriens. Een treurig, gevaarlijk boek, over een jongen die werkt in de mijnen in Zuid-Limburg. Het boek is eigenlijk helemaal niet vrolijk, maar toch vind ik het erg mooi.

Ook las ik graag boeken van Caja Cazemier. Helaas was mijn keuze beperkt, omdat er in de plaatselijke bibliotheek niet zo’n heel erg groot aanbod boeken was.

3) Wat ga je doen op het Boekids Festival?

Ik ga met kinderen aan de slag rondom de vraag: ‘hoe maak je een boekpersonage van iemand uit je omgeving?’ Iedereen heeft wel een vader, broertje, tante of buurman met bepaalde maniertjes – hoe maak je daar een personage voor in je boek of verhaal van?

 

4) Wat wilde je vroeger worden? Wanneer wist je dat je schrijver wilde worden?

Ik heb eigenlijk altijd wel schrijver willen worden, maar wie kan daar nu van leven? Het romantische idee van een leven als schrijver heb ik daarom nooit echt gehad. Het meest blij kun je me maken met een baan waarin boeken, lezen, boekenwinkels of bibliotheken voorkomen. Maar iets heel anders: meubels ontwerpen voor IKEA, dat lijkt me ook wel wat.

5) Kun je in het kort vertellen waar je debuutroman, Achterland, over gaat?

Het verhaal gaat vooral over gedachten, minder over dingen die gebeuren. Het is een verhaal over een dochter met een perfectionistische moeder die elkaar na lange tijd weer tegenkomen. Hoe komt het dat er lang geen contact is geweest?

Momenteel is het wachten tot het boek wordt uitgegeven. Mensen van de uitgeverij zijn nu druk aan de slag met zaken als marketing, spelling en ontwerp.